Închinarea Cinstitelor Lanţuri ale Sfântului Apostol Petru (16 ianuarie)

  

(Sursă: http://full-of-grace-and-truth.blogspot.com/2009_01_01_archive.html)

Această pomenire se face pentru lanţurile cu care Sfântul Apostol Petru a fost legat de nelegiuitul Irod şi care la venirea îngerului în temniţă au căzut de pe dânsul. Lanţurile au fost păstrate atât pentru pomenirea Apostolului, cât şi pentru puterea lor tămăduitoare, căci mulţi bolnavi atingându-se de ele au aflat tămăduire.

Sfântul Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului (pomenit la 2 iulie), a dăruit aceste lanţuri împărătesei Eudoxia, soţia lui Valentinian. Eudoxia a zidit Biserica Sfântului Petru şi a aşezat într-însa aceste lanţuri, împreună cu lanţurile cu care fusese legat Sfântul Petru înainte de moartea sa sub împăratul Nero. 

 

 

(Sursă: http://content.foto.mail.ru/mail/silyvestr/_blogs/i-2055.jpg)

 

Să cinstim lanţul celui preamărit, întru care se dezleagă legăturile patimilor. Căci cu vrednicie se sfinţeşte cu darurile cele negrăite ale preaînţeleptului Petru; şi de la dânsul cu adevărat luând har pururea curgător, rupe şi acesta cu putere dumnezeiască legăturile necazurilor; precum acela rupea legăturile greşelilor şi dăruieşte dezlegare de cele rele.  (din Stihoavna de la Vecernie)

Iarăşi ne ridică pe noi fierbintele ocrotitor Petru, piatra credinţei, la duhovnicescul ospăţ, punând înaintea noastră cinstitul său lanţ, ca pe un prânz preaales, spre mângâierea celor necăjiţi, şi ca liman celor înviforaţi. Veniţi toţi să-L sărutăm şi pe Cel ce l-a preamărit pe el, să-L rugăm: cu rugăciunile lui, Hristoase, mântuieşte sufletele noastre. (din Stihoavna de la Vecernie)

 

Lanţurile Sfântului Apostol Petru, aflate la Roma

(Sursă: http://image52.webshots.com/152/3/22/17/2938322170088311887GOdqyn_ph.jpg)

 

 

Anunțuri
Published in: on 16 Ianuarie, 2011 at 03:22  Comments (1)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/01/16/inchinarea-cinstitelor-lanturi-ale-sfantului-apostol-petru/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Am vizitat biserica in anul acesta si am vazut lantuirile si cu mintea si inima le-am atins si m-am simtit plina de iubire, nevrednica fiind eu in micimea credintei mele sa le ating cu manasi m-am bucurat ca am putut sa le privesc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: