Sfântul Sfinţit Mucenic Ipolit, episcop al Romei, Italia (30 ianuarie)

 

În seara dinaintea marelui praznic al Sfinţilor Trei Ierahi, Biserica a pus înainte credincioşilor chipul sfântului ierarh Ipolit, episcop al Romei, pomenit în ziua pomenirii Sfinţilor Trei Ierarhi. La slujba Pavecerniţei, în lumina smerită a apusului de soare şi a candelelor, în biserică se aude:

 Ca un sfinţit mucenic prealăudat, cu îndoită lumină ai luminat Biserica lui Hristos şi veseleşti inimile celor ce te laudă pe tine. Pentru aceasta, după vrednicie, toţi te fericim.

Izvorând Bisericii lui Hristos izvorul învăţăturilor, preafericite, aduci lui Hristos din sângiuirile tale cele muceniceşti curgeri îmbelşugate. Pentru aceasta după vrednicie toţi te fericim.

Acesta a păstorit turma lui Hristos în veacul al III-lea cu îmbelşugată purtare de grijă şi  iubire părintească. Împotrivindu-se chinuitorilor sfintei muceniţe Hrisa fecioara, aceştia îl chinuiră îndelung, îl legară de mâini şi de picioare şi-l aruncară în mare.  

+ * + * +

Sf Sf Mc Ipolit, ep Romei 1

Frescă din veacul al XV-lea, Mănăstirea Dionisiu, Sfântul Munte Athos

(Sursă: http://pravicon.com/images/icons/7/7011.jpg)

Părinte, văzând că stă în fața ta, ca o răsplată preasfințită a muceniciei, pe Cel ce cunoaște lămurit toate de mai înainte, bucuros ai strigat: prealăudate Doamne, Dumnezeul părinților noștri, bine ești cuvântat.

Izvorând Bisericii lui Hristos, izvorul învățăturilor, preafericite, aduci lui Hristos din sângiuirile cele mucenicești curgeri bogate. Pentru aceasta după vrednicie toți te fericim. (Din Canul Sfântului ce se citește la Pavecerniță)

Ca unul ce ai dobândit îndrăzneală către Mântuitorul Hristos, preafericite, cu rugăciunile tale cele bineprimite, scapă de nevoi și de primejdii, de ispite și de cumplite supărări, de patimi și de greșeli și de suferințe pe cei ce cu credință te cinstesc pe tine. (Dintre Stihirile ce se cântă la Pavecerniță)

Published in: on 29 ianuarie, 2011 at 14:14  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/01/29/sfantul-sfintit-mucenic-ipolit-episcop-al-romei-italia-30-ianuarie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: