Sfântul Mucenic Trifon (1 februarie)

 (Sursă: http://ocafs.oca.org/FeastSaintsViewer.asp?SID=4&ID=1&FSID=100397)

Acesta s-a născut din părinţi săraci din satul Lampsacus din Frigia. Pe când era copil, păştea gâştele, dăruindu-se cu multă simplitate rugăciunii şi nevoinţelor duhovniceşti. Astfel primi har de la Dumnezeu de a tămădui toate bolile, însă mai ales de a avea stăpânire asupra diavolilor, căci aceştia numai când auzeau pomenindu-se numele lui fugeau din cei ce pătimeau.

În vremea când împăratul Deciu ridică aprigă prigoană împotriva creştinilor, eparhul locului îl prinse pe tânărul Trifon şi neizbutind a-l îndupleca să lepede dreapta credinţă îl supuse la multe chinuri: l-au bătut îndelung, l-au legat de un cal şi l-au târât rupându-i degetele picioarelor, i-au bătut piroane în tălpi, pătimind cumplită durere la picioare din pricina cuielor, dar şi a gerului cumplit de afară, iar mai apoi i-au legat mâinile la spate spânzurându-l de un lemn şi l-au bătut fără cruţare. Îndată însă a strălucit o lumină din cer şi o cunună preafrumoasă se pogorî pe capul lui, pe care văzând-o prigonitorii au căzut la pământ de frică.

Văzând eparhul că nu îl poate îndupleca nicicum pe vrednicul mărturisitor al Domnului, porunci să i se taie capul. Înainte de moartea sa, sfântul Trifon se rugă astfel:

„Primeşte în pace sufletul meu şi pe toţi cei care mă vor pomeni pe mine, robul Tău, şi întru pomenirea mea Îţi vor aduce jertfe sfinte. Ascultă-i din înălţimea sfinţirii Tale şi caută spre dânşii din sfânt locaşul Tău, dându-le lor îndestulate şi nestricăcioase dăruiri, că Însuţi eşti bun şi îndurat dătător în vecii vecilor.”

Astfel rugându-se sfântul, mai înainte de a i se tăia capul Domnul a luat sufletul lui în mâinile Sale, iar cinstitul lui trup căzu mort la pământ.

+ * + * +

Prin durerile trupeşti ajungând, fericite, la desfătarea cea fără de durere şi dumnezeiască din rai, ai primit după vrednicie, cununa nemuririi de la Dumnezeu. Pentru aceasta şi râuri de tămăduiri izvorăşti celor ce aleargă, cu dragoste, la acoperământul tău, mucenice. (Sedealna Sfântului Trifon, cântată la Utrenie)

+ * + * +

(Sursă: http://www.lxphoto.ru/components/com_datsogallery/img_originals/3315826734-25.jpg)

În Rusia, sfântul Trifon este cinstit ca ocrotitor al păsărilor.

Se spune că pe când ţarul Ivan cel Groaznic (al cărui chip îl puteţi vedea aici) se afla la vânătoare, sluga sa din neatenţie scăpă şoimul preferat la al ţarului, iar acesta îşi luă zborul. Mâniat peste măsură, ţarul porunci slujitorului său Trifon Patrikeiev să îi afle pasărea pierdută în trei zile, altfel va fi dat morţii.

Trifon cutreieră întreaga pădure, şi neaflând-o nicăieri, în cea de-a treia zi se întoarse la Moscova. Aşezându-se puţin să se odihnească de osteneala drumului, începu a se ruga fierbinte sfântului Trifon ocrotitorul său. Adormind, îl văzu pe sfântul Trifon călare pe un cal, ţînând pe mână un şoim alb, şi spunându-i:

– Ia pasărea pierdută,  du-o ţarului şi nu te mâhni.

Când se trezi slujitorul află şoimul într-un pin, îl luă şi i-l duse ţarului mulţumindu-i sfântului Trifon. În cinstea minunii săvârşite slujitorul ridică un mic paraclis pe locul unde apăru sfântul Trifon şi de asemenea zidi o biserică la Moscova închinată tot sfântului Trifon.

Sfântul mucenic Trifon este cinstit ca fiind ocrotitor al Moscovei.

(Sursă: http://www.cirota.ru/forum/images/39/39066.jpeg)

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s2012/s2012009.jpg)

 

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s2012/s2012020.jpg)

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s2012/s2012003.jpg)

+ * + * +

Pătimirea Sfântului Mucenic Trifon

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s2012/s2012004.jpg)

Fragment dintr-o icoană sinaxar pentru zilele 30 ianuarie – 1 februarie, din veacul al XIV-lea, restaurată

(Sursă: http://www.ruicon.ru/)

+ * + * +

(Sursă: http://www.ruicon.ru/)

(Sursă: http://www.ruicon.ru/)

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s2012/s2012001.jpg)

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s2012/s2012007.jpg)

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s2012/s2012005.jpg)

+ * + * +

Biserica veche a Sfântului Trifon din Moscova

(Sursă: http://www.pravmir.ru/uploads/11-ib1605.jpg)

În arhiva acestei biserici se află consemnate mulţime de minuni mai vechi şi mai noi săvârşite de sfântul mucenic, dătătoare de multă mângâiere sufletească oricui le află.

Reclame
Published in: on 1 februarie, 2011 at 04:49  Comments (1)  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/02/01/sfantul-mucenic-trifon-1-februarie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. […] la 2-3 sau 4 zile şi după, după consemnările vremurilor, de pe 1 februarie, ziua prăznuirii Sfântului Trifon „cel cu şoimul pe umăr“ (pe dealurile din preajma mănăstirii se spune că exista, în acele […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: