Sfântul Nou Mucenic Iosif din Alep, Siria (4 februarie)

Sfântul Iosif era un tânăr din cetatea Alepului, Siria, care trăia smerit în toată buna petrecere şi evlavie. Acesta din răutate a fost învinuit pe nedrept de către unii musulmani din cetatea sa că doreşte să se convertească la credinţa musulmană. Văzând statornicia împotrivirii sale, l-au bătut şi l-au dus la cadiu care se străduia să îl ademenească a se lepăda de dreapta credinţă, însă sfântul Iosif îi răspunse:

– Vai de credinţa voastră – şi mai îndemnaţi şi pe alţii să o primească! O, bieţi nenorociţi! Unde aţi găsit o credinţă, ca să o luaţi de bună? Nefericite făpturi, nici măcar nu ştiţi când trebuie să postiţi de Ramadan. Aşteptaţi să vedeţi luna şi abia apoi începeţi postul, ca să nu zic îmbuibarea. Staţi toată noaptea şi postiţi până se face dimineaţă, apoi vă culcaţi şi dormiţi toată ziua ca morţii în morminte. Iar când vă sculaţi, aşteptaţi să vedeţi când apune soarele ca să puteţi să începeţi să mâncaţi din nou. Voi vă uitaţi la lună ca să hotărâţi când începe Ramadanul vostru, iar dacă e înnorat, unii dintre voi ţin Ramadanul mai devreme iar alţii mai târziu. Pentru aceea toate neamurile vă batjocoresc şi râd de voi. Asta este deci credinţa voastră, şi voi îmi spuneţi să cred în ea? Ce să mai zic de celelalte credinţe ale voastre, care sunt basme şi urâciuni? Spuneţi că Dumnezeul vostru mănâncă şi bea, iar în Raiul pe care voi l-aţi născocit vă veţi desfăta cu şi mai multă mâncare, băutură şi desfrânare decât săvârşiţi acum!

Acestea şi multe altele spuse sfântul Iosif, iar cadiul înfuriat l-a osândit îndată poruncind să i se taie capul.

Astfel sfântul Iosif şi-a dat viaţa din dragoste pentru dreapta credinţă în Alep, la 4 februarie 1686.

Sfântul Iosif din Alep este cinstit cu multă evlavie de părinţii din Sfântul Munte Athos (de pildă, pe blogul Mănăstirii Vatoped, clic aici).

Reclame
Published in: on 3 februarie, 2011 at 13:12  Comments (1)  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/02/03/sfantul-nou-mucenic-iosif-din-alep-siria-4-februarie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Doamne ajuta!
    Nu se cunoaste anul nasterii?
    As vrea sa cumpar cartea lui Vaporis, „Marturisitori ai lui Hristos”…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: