Sfântul Cuvios Ioan Scărarul (30 martie)

(Sursă: http://3.bp.blogspot.com/_BwShwIuH7OI/S5wcVsvqJtI/AAAAAAAAABI/PKuR2IofUV4/s1600-h/sfioan-scararul.jpg)

Acest sfânt părinte s-a născut la sfârşitul veacului al VI-lea din părinţi de neam ales, iscusindu-se în tinereţile sale în ştiinţele lumii acesteia. Însă la şaisprezece ani, fiind mânat în inima sa de dor fierbinte de cele dumnezeieşti, părăsi toate cele ale lumii căutând a se nevoi departe de tulburările deşarte ale vieţii acesteia. Astfel, sosi pe muntele Sinai intrând ca frate în ascultarea iscusitului bătrân Martirie.

După nouăsprezece ani, primi binecuvântare de a pleca şi a se retrage într-un loc singuratic numit Tolas, la cinci mile depărtare de mănăstire. Aici petrecu patruzeci de ani într-o înflăcărată dragoste de Dumnezeu, pururea fiind aprins de focul dragostei celei dumnezeieşti.

Se hrănea doar cu cele îngăduite vieţii pustniceşti, însă gusta din toate numai câte puţin şi niciodată nu se sătura. Se odihnea numai puţin, dăruindu-se pe sine în rest privegherii îndelungate, rugăciunii neîncetate şi cugetării nesăturate la Dumnezeu.

Pentru nevoinţele şi neasemănata sa smerenie, se făcu fraţilor care îl cercetau pentru cuvânt izvor de negrăită înţelepciune şi dulceaţă duhovnicească, aceştia înduplecându-l în cele din urmă să fie stareţ al mănăstirii din Sinai.  După o vreme, fiind rugat de egumenul mănăstirii din Rait, aflată la 60 de mile depărtare de mănăstirea Sinai şi aproape de Marea Roşie, să scrie carte de învăţătură pentru fraţi în care să se descrie urcuşul duhovnicesc, sfântul Ioan scrise „Scara” pentru ca ostenelile, sudorile şi luminarea marelui părinte să nu rămână ascunsă sub obroc.

Simţindu-şi ieşirea din trup aproape, sfântul Ioan rândui stareţ pe Gheorghe, fratele său după trup. Părintele Gheorghe plânse cu amar despărţirea de fratele său, iar sfântul Ioan, văzându-i lacrimile cele multe, îi spuse că de va afla îndrăzneală înaintea lui Dumnezeu, se va ruga Lui ca şi dânsul să fie luat la cer în acelaşi an. Şi astfel, după zece luni adormi în Domnul şi părintele Gheorghe, sălăşluindu-se printre locuitorii cerului împreună cu slăvitul său frate, Ioan.

Peste veacuri, scrierea sa a strălucit precum o comoară de mult preţ, căci s-a făcut carte nelipsită călugărilor, sihaştrilor, dar şi a norodului celui doritor a afla calea nemincinoasă spre Cer. Încă din vechime nu s-a curmat copierea ei, pentru covârşitorul folos sufletesc pe care toţi l-au aflat în această carte scrisă de mâinile sfinţite de ani îndelungaţi de nevoinţe ale sfântului părinte.

+ * + * +

Întru înălţimea înfrânării te-a pus pe tine Domnul, ca pe o stea adevărată şi nerătăcită, luminând marginile, învăţătorule Ioane, părintele nostru. (Condacul Sfântului, glasul al IV-lea)

Te-ai făcut cu totul mir de sfinţenie prin miresmele pustniciei, cuvioase, spre miros cu bună mireasmă lui Dumnezeu. (din Canonul Sfântului Ioan ce se citeşte la Utrenia Duminicii Sfântului Ioan Scărarul din Postul Mare)

Astăzi este zi de sărbătoare, care cheamă toate adunările sihaştrilor la dănţuire duhovnicească, la masă şi la mâncare de viaţă nestricăcioasă. (din Canonul Sfântului Ioan ce se citeşte la Utrenia Duminicii Sfântului Ioan Scărarul din Postul Mare)

+ * + * +

sau în limba română, traducerea lui Veniamin Costachi (al cărui chip poate fi aflat aici, clic) de la 1814

prezentată aici:

http://video.crestinortodox.ro/cEyYxiz4Afy/Sfantul_Ioan_Scararul_Scara.html (clic)

+ * + * +

(Sursă: http://smolenskaya-fili.ru/images/stories/Raznoe/lestvica1.jpg)

(Sursă: http://www.eikonografos.com/album/displayimage.php?pid=2641&fullsize=1)

(Sursă: http://www.ruicon.ru)

( Sursă: http://www.ruicon.ru)

(Sursă: http://www.ruicon.ru)

 

(Sursă: http://www.ruicon.ru)

(Sursă: http://www.ruicon.ru)

+ * + * +

Peştera Sfântului Ioan Scărarul

(Sursă: http://images-6.moifoto.ru/big/1/623/2821229vko.jpg)

Anunțuri
Published in: on 30 Martie, 2011 at 00:41  Comments (2)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/03/30/sfantul-cuvios-ioan-scararul-30-martie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. […] Sfântul Cuvios Ioan Scărarul ( clic aici, pomenit la 30 martie) […]

    • Sfinte Cuvioase Ioane ai fost inzestrat de Dumnezeu cu vederea pacatelor noastre. Totodata ne arati ca daca dorim avem puterea sa ne mantuim. Ne-ai aratat Scara Mantuirii. Roaga-te Bunului Dumnezeu pentru mantuirea noastra. Amin.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: