Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare, Egipt (6 iulie)

Acest cuvios părinte îmbrăţişând din pruncie îngereasca petrecere, se învrednici a fi ucenic al cuviosului părinte Antonie cel Mare (pomenit la 17 ianuarie), după adormirea căruia se sălăşlui într-un munte pustiu în care însuşi Marele Antonie se nevoise.

Luând asupra sa aspre osteneli, până-într-atât îşi potoli patimile, încât se făcu blând şi neprihănit ca un miel. Pentru aceea Dumnezeu l-a învrednicit de daruri prisositoare, căci avea puterea de a tămădui pe cei bolnavi, de a izgoni duhurile cele necurate şi de a învia morţii.

Şaizeci de ani petrecu cuviosul Sisoe în pustie, făcându-se izvor de înţelepciune pentru toţi monahii şi mirenii care veneau la dânsul pentru cuvânt.

În ceasul plecării sale la cele de sus, faţa lui străluci ca soarele, încât fraţii se minunau de această privelişte, iar când îşi dădu sufletul său, toată chilia se umplu de bună mireasmă. 

Fericita sa adormire se petrecu în anul 429.

Sihăstrind, înger pe pământ te-ai arătat, luminând, cuvioase, gândurile credincioşilor cu dumnezeieşti semne totdeauna. Pentru aceasta, pe tine, Sisoe, cu credinţă te cinstim. (Condacul Sfântului, glasul al 4-lea)

Cu osteneli înţelepţeşte bine lucrând arătura sufletului tău, cuvioase, ai odrăslit spicul nepătimirii şi al minunilor. (din Canonul Sfântului ce se citeşte la Utrenie)

Patimile sufletului şi ale trupului omorându-le prin înfrânare, de Dumnezeu purtătorule, ai luat de sus harul de a învia morţii, de a vindeca bolile şi de izgoni duhurile cele viclene, Cuvioase Părinte Sisoe, lauda sihaştrilor şi slava drepţilor; cu care roagă-te neîncetat pentru lume, dumnezeiescule. (Luminânda Sfântului)

+ * + * +

Cuvintele Sfântului Sisoe se pot afla în

 

http://www.pateric.ro/despre-avva-sisoe/ (clic aici)

Reclame
Published in: on 6 iulie, 2011 at 09:58  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/07/06/sfantul-cuvios-sisoe-cel-mare-egipt-6-iulie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: