Sfîntul Cuvios Leonid de Ustnedumsk, Rusia (17 iulie)

(Sursă: http://www.patriarchia.ru/data/269/838/1234/1IMG_01.jpg)

Acesta trăia în Poşekonsk, Vologda, îndeletnicindu-se cu lucrul pământului şi nevoindu-se neştiut de nimeni cu multă evlavie. Pe când avea 50 de ani, se învrednici să o vadă în vis pe Maica Domnului care îl îndemnă să meargă pe râul Dvina la Schitul Nicolae Morjevsk, să ia de acolo icoana Preacuratei Îndrumătoarea (Odighitria), iar apoi să ridice o biserică lângă râul Luz şi Muntele Turin în care să işeze icoana.

Gândindu-se că este numai un vis, căci dânsul nu este vrednic a avea parte de o asemenea poruncă a Împărătesei Cerului, se hotărî să nu urmeze cele din vis. Astfel, merse la mănăstirea de pe Lacul Koje, îmbrăcând haina monahală şi petrecând trei ani de osteneli ale ascultării şi nevoinţei. De acolo, fu trimis la mănăstirea Soloveţ unde primi ca ascultare coacerea pâinilor.

După o vreme însă, visul se repetă, iar sfântul părinte fu sfătuit să nu se împotrivească voii Domnului. Astfel, bătrânul porni spre schitul Morjevsk,  iar după un an îi dezvălui egumenului Corneliu (1599-1623) despre porunca Maicii lui Dumnezeu. Primind de la acesta icoana şi toată binecuvântarea, monahul bătrân merse pe malul râului Luz, lângă muntele Turin, la 80 de verste de oraşul Ustiug, unde îşi încropi o colibă din vreascuri. Locuitorii din părţile acelea, temându-se ca nu cumva pământurile lor să fie luate de mănăstire, îi cerură să meargă în susul râului într-un loc pustiu şi mlăştinos.

La 30 de verste de oraşul Lalsk, cuviosul bătrân îşi ridică o chilie şi începu ridicarea mănăstirii. Pentru uscarea pământului mlăştinos, săpă 3 canale lungi de 2 kilometri de la râul Luz la râul Negru şi de la acesta la lacul Sfânt, iar de acolo la pârâul Negru. În timpul acestei munci ostenitoare pentru vârsta sa, fu muşcat de un şarpe veninos. Bătrânul monah încredinţându-se voii lui Dumnezeu, merse să se odihnească, iar când se trezi se minună şi dădu slavă lui Dumnezeu căci se tămăduise. În semn de mulţumire, numi canalul la care lucra râul Nedumaia (Neaşteptat), de unde mănăstirea se numi Ustnedumsk (gura lui Nedumaia).

Cu binecuntarea mitropolitului Filaret al Rostovului (ajuns mai pe urmă patriarh al întregii Rusii, 1619-1633), sfântul  Leonid primi harul preoţiei în anul 1608. Cuviosul bătrân aşeză cu evlavie şi bucurie icoana Maicii lui Dumnezeu în proaspăt zidita biserică închinată Intrării în biserică a Maicii Domnului.

De-a lungul anilor ce au urmat, cuviosul părinte se luptă de multe ori cu vitregiile locului, căci din vreme în vreme pământul era inundat de râul Luz. În ultimii ani ai vieţii sale, se osteni să construiască un locaş într-un loc mai prielnic aproape de râul Negru, care fu sfinţit cu 2 ani înainte de fericita sa adormire.

Bucurându-se că reuşi să ridice locaş de cinstire a Maicii lui Dumnezeu pentru care întreaga sa viaţă avusese adâncă evlavie, în anul 1654, pe când avea 100 de ani, se mută la cele veşnice, fiind înrmomântat în biserica mănăstirii unde se păstră vreme îndelungată haina sa aspră de păr, amintind de nevoinţele sale cele de taină.

+ * + * +

(Sursă: http://drevo-info.ru/images/001/002662.jpg)

(Sursă: http://www.icon-art.ru/icons/info/1699/Leonid_Ustnedumskijj_prp._ieromonakh.html)

(Sursă: http://petr-icons.ru/icon/098.html)

Reclame
Published in: on 16 iulie, 2011 at 23:27  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/07/16/sfintul-cuvios-leonid-de-ustnedumsk-rusia-17-iulie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: