Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, România (26 iulie)


Viaţa sfântului Ioanichie este învăluită în taină, căci ştim puţine despre dânsul. Acesta s-a născut din părinţi evlavioşi din ţinutul Muscelului. Din fragedă vârstă, îmbrăţişă viaţa monahală în Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă unde deprinse rânduielile vieţii ascetice de la părinţii îmbunătăţiţi ai chinoviei şi de la sihaştrii care se nevoiau în număr mare prin împrejurimi. După o vreme, râvnind fericita viaţă pustnicească şi arzând pentru dragostea lui Hristos, s-a coborât de bună voie într-o peşteră săpată în peretele muntelui şi acolo s-a nevoit neştiut de oameni mai bine de 30 de ani.

Nevoinţele sale, rugăciunea pentru întreaga lume, posturile, privegherile, lacrimile şi lipsurile de tot felul sunt acoperite de taină. Numai ucenicul său îi aducea pâine şi apă, o singură dată pe săptămână, pe care le cobora până la gura peşterii cu o frânghie, din cauza locului foarte abrupt. Din timp în timp, egumenul Mănăstirii Negru Vodă îi trimitea, pe aceeaşi cale, Sfintele Taine. După o nevoinţă atât de aspră, acest mare sihastru al pământului nostru românesc, ajungând la măsura sfinţeniei şi cunoscându-şi dinainte sfârşitul, şi-a săpat singur mormântul, în fundul peşterii. Apoi s-a culcat în acel pat de piatră şi şi-a dat sufletul în mâinile Domnului în anul 1638.

La începutul veacului al XX-lea, arhimandritul Pimen, de la Manastirea „Negru Vodă” , hotărî să-şi petreacă Postul Mare în aceeaşi peşteră, unde coborî agăţat pe frânghii. Copleşit de emoţie, monahul descoperi în adăpostul de piatră osemintele întregi galbene, bine mirositoare şi acoperite cu o pânză de păianjen, ale marelui sihastru, întinse pe acelaşi pat de stâncă, ca în urmă cu câteva veacuri. Deasupra, pe peretele peşterii, erau cioplite în piatră un nume şi un an:  „Ioanichie Schimonah 1638”. Părinţii mănăstirii le luară cu evlavie şi le aşezară în biserică, spre sfinţirea monahilor şi bucuria credincioşilor, iar de atunci darurile izvorâte de la moaştele sfântului Ioanichie nu au mai contenit.

Proslăvirea sa cu sfinţii se săvârşi de către Biserica Ortodoxă Română în anul 2009.

+ * + * +

Cine poate spune, Părinte, care a fost lucrarea ta cea duhovnicească, ascuns fiind treizeci de ani în adâncimile peşterii din Valea Chiliilor? Dumnezeu Atotştiutorul a numărat mulţimea virtuţilor pe care le-a împlinit, aşezându-te în odihnă veşnică, în ceruri, iar noi, pe pământ, minunându-ne de răbdarea ta, te lăudăm şi cinstim sfintele tale moaşte. (din Vecernia Mică)

Pomenirea Cuviosului Ioanichie ne revarsă astăzi în suflete mireasmă duhovnicească şi bucuria întâlnirii cu Dumnezeu, căci minunatul părinte s-a ostenit în toată viaţa sa urmând lui Hristos şi sălăşluind în peştera din Valea Chiliilor. Pentru aceea, după îndelungi nevoinţe, a fost aşezat în lumina cea necreată a Împărăţiei Cerurilor, de unde se roagă să primim şi noi milă şi har de la Dumnezeu, Cel ce este minunat întru Sfinţii Săi. (ditren Stihirile de la Litie)

Bucură-te, sihăstrie din Valea Chiliilor, care ai odrăslit mlădiţa cea purtătoare de rodul răbdării, Cuviosul Ioanichie! (dintre Stihirile de la Vecernia Mică)

+ * + * +

Acatistul Sfântului Cuvios Ioanichie de la Muscel

+ * + * +

Din roadele vrednice de laudă ale evlaviei pentru sfinţii neamului nostru românesc

http://www.sfintiromani.ro/ro/pagina/405/iulie_ioanichie_de_la_muscel.html

http://doarortodox.wordpress.com/2011/05/23/sfantului-cuvios-ioanichie-schimonahul-din-sihastria-valea-chiliilor-26-iulie/

+ * + * +

Moaştele Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel, România

(Sursă: http://www.vacanteperoti.ro/CetatuiaNegruVoda-Muscel-Arges.php)

+ * + * +

Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă

(Sursă: http://www.vacanteperoti.ro/CetatuiaNegruVoda-Muscel-Arges.php)

Reclame
Published in: on 26 iulie, 2011 at 01:02  Comments (3)  
Tags: , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/07/26/sfantul-cuvios-ioanichie-cel-noude-la-muscel-romania-26-iulie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 comentariiLasă un comentariu

 1. buna ziua
  eu nu am un raspus am o intrebare
  daca aceasta sf manastire a fost data la tv pe kanal d ca ma intereseaza ffff mult si vas ruga daca se poate sa imi trimiteti adresa de la mastire pentru a trimite un acatist prin posta ca nu cred ca as pute veni pentru ca sunt din buzau
  multumesc frumos si astept un raspuns

  • Buna ziua!

   Mănăstirea Cetăţuia-Negru Vodă
   Localitatea Cetăţeni
   Judeţul Argeş
   Tel:0248/544.000
   Email: cetatuiamuscel@yahoo.com
   http://www.cetatuiamuscel.ro/index.html

   Dumnezeu să vă răsplătească gândul bun şi dragostea!
   Calde doriri de mântuire,
   Echipa Sfinţi şi icoane

   • Foarte frumos din partea dumneavoastra, Maica Domnului sa va rasplateasca, pentru munca depusa pe acest blog! Doamne ajuta!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: