Sfinţii Cosma şi Damian, doctori fără de arginţi, Asia (1 noiembrie)

Sfinţii Cosma şi Damian erau fraţi după trup, de neam din Asia, având tată păgân şi mamă creştină, pe nume Teodota, care după moartea bărbatului ei, trăind în văduvie, sluji cu sârguinţă lui Hristos, învăţându-i şi pe fiii săi, Cosma şi Damian, sa facă asemenea.

La plinirea vârstei, ei se făcură luminători pentru faptele lor bune, pentru aceasta au şi luat de la Dumnezeu darul tămăduirii bolilor celor sufleteşi şi trupeşti, a neputinţelor şi al izgonirii duhurilor celor viclene.

Aceştia ajutau nu numai oamenii, ci şi animalele, şi nimic nu primeau de la nimeni, căci toate le săvârşeau nu pentru bogăţiile pământeşti, ci pentru Dumnezeu. Şi nu atât cu buruieni, pe cât cu numele Domnului izbăveau de boli, fără de plată sau răsplătire, pricină pentru care credincioşii îi numiră doctori fără de plată sau fără de arginţi.

Astfel petrecându-şi viaţa lor, în pace se săvârşiră. Şi nu numai în viaţa lor, ci şi după moarte s-au preamărit prin multe feluri de minuni pe care Biserica le pomeneşte la prăznuirea  lor cea de peste an.

+ * + * +

Doctori preaaleşi, vindecaţi mai presus de fire toate rănile celor neputincioşi, cu meşteşugirile cele de taină ale doctoriei. Scoateţi leacuri de mântuire din vistieriile cele dumnezeieşti şi lăudaţi pe Dumnezeu cel preaslăvit.

Deschizând sfinţii izvorul cel de Dumnezeu dat, tuturor izvorăsc râuri de curate tămăduiri, spălând întinăciunile patimilor, şi răutatea cea pierzătoare a demonilor.

Cât este de mare această casă, împodobită fiind în toate zilele cu minuni, unde pururea venind voi, Cosma şi Damian, cei ce sunteţi vrednici de minune, celor ce au nevoie le daţi sănătate. Pentru aceasta după vrednicie vă fericim. (din Canonul Sfinţilor ce se citeşte la Utrenie)

Se bucură ceata sfinţilor în veci, că Împărăţia cerurilor au moştenit; moaştele lor primindu-le pământul, dă bună mireasmă, căci slugi ale lui Hristos s-au făcut, sălăşluindu-se în viaţa cea veşnică. (dintre Stihirile Sfinţilor ce se cântă la Utrenie)

+ * + * +

Acatistul Sfinţilor Cosma şi Damian (text, clic)

Corul Patriarhiei – Slujba Sfinţilor Cosma şi Damian (audio, clic)

+ * + * +

Moaştele Sfinţilor Cosma şi Damian, Mănăstirea Duboki Potok, Serbia

(Sursa: http://www.orthodoxphotos.com/Holy_Relics/Various/4.shtml)

+ * + * +

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s0603/s0603005.jpg)

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s0603/s0603005.jpg)

+ * + * +

Mănăstirea Duboki Potok, Serbia

(Sursă: http://www.kosovo.net/edubpotok.html)

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/11/01/sfintii-cosma-si-damian-doctori-fara-de-arginti-asia-1-noiembrie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: