Sfinţii Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul şi Aitala diaconul, Persia (3 noiembrie)

Sfântul Mucenic Achepsima episcopul

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s0079/s0079002.jpg)

Acesta a trăit în veacul al IV-lea  în părţile Persiei, din fragedă pruncie până la adânci bătrâneţi săvârşind fapte bune şi păzind viaţa fără prihană. Ajungând la vârsta de 80 de ani, nu slăbea de osteneli, nevoindu-se cu postul, rugăciunea şi purtarea de grijă pentru turma cea cuvântătoare încredinţată lui.

Odată, şezând în casa sa înconjurat de oaspeţi, un copil alergând la bătrânul episcop, mânat de Dumnezeu îl sărută pe creştet pe bătrânul ostenitor al Domnului şi strigă:

– Fericit este acest cinstit cap, căci cu cununa muceniciei pentru Hristos se va încununa!

Curând, împăratul Persiei Sapor începu cumplita sa prigoană împotriva creştinilor, prinzându-l şi pe bătrânul episcop Achepsima. În vreme ce era legat, sfântul episcop fu întrebat de un apropiat ce porunceşte pentru casa lui, dacă va primi moarte mucenicească. Acesta răspunse:

– Aceasta deja nu  mai este casa mea. Eu ma duc la casa cea de sus, de unde întoarcere nu mai este.

Sfântul Mucenic Aitala diaconul

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s0072/s0072001.jpg)

Fură prinşi şi sfinţii Iosif preotul, care avea 70 de ani, şi Aitala diaconul, bărbaţi drepţi şi sfinţi. Mai întâi fiind cercetat sfântul Iosif, pentru neclintirea sa, fu întins la pământ şi bătut cu beţe de lemn de trandafir, cu ghimpi ascuţiţi, până când i se sfâşie carnea de pe dânsul, văzându-i-se oasele. Sfântul lui Dumnezeu strigă:

– Mulţumesc Ţie, Doamne, Dumnezeul meu, că ai binevoit să fiu spălat cu sângele meu pentru păcatele mele.

După îndelunga bătaie, fu legat cu două lanţuri de fier şi aruncat în temniţă, lângă sfântul Achepsima, unde unul se altul se întăreau spre uşurarea durerilor lor.

Fiind cercetat şi sfântul Aitala diaconul şi rămânând statornic în dreapta credinţă, fu legat cu mâinile sub genunchi şi băgându-i-se un lemn mare prin legătura mâinilor, şase ostaşi prinseră a sări peste dânsul, apoi îl bătură cu toiege ghimpoase fără cruţare, până i se zdrobi carnea.

Părimitea Sfântului Mucenic Aitala diaconul

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s0079/s0079003.jpg)

Mai apoi petrecând pătimitorii lui Hristos 3 ani în închisoare, pătimind foame, sete, putrezirea rănilor, durere fără măsură, umilirile străjerilor.

După această vreme, înfăţişându-se dinaintea împăratului Savorie şi văzându-le acesta neînduplecarea, porunci mai întâi ca 30 de ostaşi să îl bată pe sfântul episcop Achepsima cu curele crude pe spate şi pe pântece, iar mai apoi îi tăiară sfântul său cap.

Iar sfinţii Iosif preotul şi Aitala diaconul, fiind supuşi la multe chinuri pe care nu le vom mai pune aici pentru a nu îndelunga peste măsură cuvântul, aceştia le răbdară pe toate cu smerenie şi tărie, iar fiind duşi fiecare în alt loc, fură omorâţi cu pietre.

În locul unde primi sfântul Aitala cununa mucenicească, crescu mai apoi un copac de mirt (pentru a vedea înfăţişarea unui astfel de copac, clic aici), care tămăduia neputinţele tuturor celor care alergau la el. Văzând aceasta, păgânii înveninaţi şi plini de răutate îl tăiară din rădăcină. Mai apoi, multă vreme, unii vedeau în locul acela o lumină cerească străluncind şi auzeau cântări îngereşti.

Astfel primiră cei trei robi ai Domnului cununa cea cu bună mireasmă şi nestricăcioasă a muceniciei, umplând de buna mireasmă a tămăduirilor celor de taină pe cei ce îi pomenesc cu credinţă.

Pătimirea Sfinţilor Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul şi Aitala diaconul

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s0079/s0079001.jpg)

+ * + * +

Cu multe osteneli aţi câştigat viaţă fără de osteneală, mucenici ai lui Hristos. Pentru aceea, cu rugăciunile voastre, uşuraţi toată osteneala şi supărarea totdeauna, de la cei ce strigă, prealăudaţilor: Dumnezeul părinţilor celor lădat şi preslăvit.

Acum fiind sălăşluiţi aproape de Dumnezeu, şi învrednicindu-vă de lumină negrăită, şi unindu-vă cu cetele îngereşti, şi fiind împreună cu cetele mucenicilor, cu aceştia, purtătorilor de lupte, împreună rugaţi-vă totdeauna pentru noi. (din Canonul Sfinţilor ce se citeşte la Utrenie)

_______

Persia de odinioară se afla pe teritoriul țărilor de azi Iran, Afganistan, Tadjikistan, Pakistan și o parte a Indiei de nord

Anunțuri
Published in: on 3 Noiembrie, 2011 at 09:43  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/11/03/sfintii-mucenici-achepsima-episcopul-iosif-preotul-si-aitala-diaconul-persia-3-noiembrie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: