Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Alexandriei, Egipt (18 ianuarie)

Acesta a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic, fiind nepot şi, pentru firea sa aleasă şi bineplăcută lui Dumnezeu, urmaş în scaun al lui Teofil, arhiepiscopul Alexandriei.

La Sinodul al III-lea Ecumenic din Efes, sfântul ierarh s-a arătat puternic apărător al Presfintei Născătoare de Dumnezeu împotriva ereziei lui Nestorie.

Fiind plin de râvnă, sfântul ierarh se luptă cu mult sârg pentru îndepărtarea ereziilor din cetate încredinţată sieşi spre păstorire, răbdând cu bărbăţie uneltirile şi învinuirile mincinoase.

Îndestulat de bunătăţi sufleteşti, sfântul Chiril se mută în locaşurile cele de Sus în anul 444. Pomenirea sa se săvârşeşte de două ori în an: la 18 ianuarie (dimpreună cu Sfântul Ierarh Atanasie, şi el arhiepiscop al Alexandriei mai înainte de Sfântul Chiril) şi la 9 iunie.

Din rânduiala lui Dumnezeu, viaţa sa ne este în mare parte necunoscută, însă chipul său poate fi aflat în scrierile sale, în cinstirea Bisericii şi în icoane.

Scrierile sale traduse în limba română, în nu mai puţin de 4 volume, le avem în mare parte din râvna părintelui Dumitru Stăniloae. Dintre acestea, cea mai cunoscută este tâlcuirea la Evanghelia Sfântului Ioan, pe care părintele Stăniloae nu numai o traduce în limba română modernă, ci îi şi adaugă nu mai puţin de 2.226 de note explicative care îmbogăţesc nespus de mult textul şi îi descoperă cititorului profunzimi nebănuite.

+ * + * +

+ * + * +

Uită-te cu milostivire de sus spre noi, cântăreţii tăi, pururea mărite părinte; poporului celui de cruce purtător biruinţă dând şi înălţând cu rugăciunile tale fruntea ortodocşilor şi luminând pe cei ce măresc pomenirea ta. (din Canonul Sfântului Chiril ce se citeşte la Utrenie)

Preasfinţite Chiril, tâlcuit-ai cu duhul harului închipuirile Legii şi cuvintele greu de înţeles ale proorocilor, arătându-le pline de frumuseţe duhovnicească şi de lumina Evangheliei. Că ai dat la o parte vălul Scripturii şi ai descoperit vistieria cea ascunsă a Duhului, cu minunatele tale asemănări, ajungând la taina lui Hristos. Pentru aceasta ai arătat că amândouă Testamentele sunt în armonie cu Duhul, ca un cer ce se găseşte cuprins într-altul, şi ai deschis mintea noastră să înţeleagă Scripturile. Şi acum cerem ţie să te rogi pentru noi, cei ce săvârşim cu credinţă pomenirea ta. (Laudă a Sfântului ce se cântă la Utrenie)

Lăsat-ai cuvântările tale cele pline de bogăţie, părinte Chiril, Bisericii lui Hristos, ca pe nişte vistierii de aur şi ca pe nişte pietre scumpe. (din Canonul Sfântului Chiril ce se citeşte la Utrenie)

+ * + * +

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s1155/s1155004.jpg)

(Sursă: http://days.pravoslavie.ru/jpg/ih4305.jpg)

(sursă: http://www.ruicon.ru/images/iconografy/icons/Dionisiat_grek_fresko/104_dionisiat.jpg)

(Sursă: http://www.icon-art.ru/icons/info/1059/Svjatojj_patriarkh_Kirill_Aleksandrijjskijj.html)

(Sursă: http://3.bp.blogspot.com/_oO4si60HBc8/TUbt99sq8TI/AAAAAAAAHwo/3wZ57Uhj-Mc/s1600/____20110130_1134263798.jpeg)

(Sursă: http://1.bp.blogspot.com/_oO4si60HBc8/TUbtssYlvHI/AAAAAAAAHwk/uVktRDhcHas/s1600/____20110130_1735013549.jpeg)

(Sursă: http://1.bp.blogspot.com/_oO4si60HBc8/TUbuP2isQAI/AAAAAAAAHws/Qz7sWhz1hvE/s1600/____20110130_1384308776.jpeg)

Anunțuri
Published in: on 17 Ianuarie, 2012 at 17:41  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2012/01/17/sfantul-ierarh-chiril-arhiepiscopul-alexandriei-egipt-18-ianuarie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: