Sfântul Cuvios Vendemian, Turcia (1 februarie)

(Sursă: http://days.pravoslavie.ru/jpg/im3999.jpg)

Acesta se născu în Misia şi dori încă din tinereţe atâta necâştigare încât umbla cu o haină, fără alt veşmânt, şi neîncălţat. Nici traistă nu purta pentru pâine. Şi pentru trupul său era dezgolit, aşa şi sufletul său era desprins de toate patimile şi cugetele pământeşti.

Dorind de mic să găsescă undeva loc liniştit şi netulburat, pentru a se ruga nerăspândit, fugi din patria lui şi merse la Constantinopol pentru a afla un părinte îmbunătăţit. Căutând într-un loc înalt al marii cetăţi, văzu un multe mai înalt decât alţii şi întrebând, află că se numeşte muntele lui Auxentie, unde pustnicea de mulţi ani un om sfânt, şi că este munte foarte aspru căci nu cresc într-însul cele de mâncare, ci e numai piatră şi lemn mult.

Mult se bucură inima sa şi alergă precum cerbul însetat de izvoarele apelor, aflându-l pe sfântul Auxentie care, văzându-i râvna cea bună, îl primi să şadă cu dânsul, îl povăţui destul, apoi în tunse monah.

Atât de mult spori tânărul Vendemian în ascultare şi celelalte fapte bune, încât dădea în fiecare zi roada sa, precum pomul cel bun sădit lângă apă.

După puţină vreme, adormi sfântul Auxentie, lăsând singur pe ucenicul său. Acesta îşi ridică singur o chilie foarte mică, mai jos de chilia bătrânului, în care petrecu 5 ani îndulcindu-se de viaţa putnicească. Dumnezeu rândui ca un astfel de luminător al lumii să nu rămână ascuns lumii şi cu timpul dobândi ucenici care doreau să urmeze pilda vieţuirii sale.

Pentru vieţuirea sa aleasă, primi de la Dumnezeu darul proorociei şi al tămăduirii.

Apropriindu-se de plecarea sa la cele veşnice,  fu cuprins de boală, însă stăruia să îi povăţuiască pe ucenici să aibă dragoste unii pentru alţii şi să se milostivească de cei lipsiţi.

Deci închizându-se în chilia sa, ucenicii nu îndrăzneau să îi tulbure liniştea, însă după mai multe zile, pătrunseră în chilie şi îl aflară plecat la cele veşnice cu trupul îngenunchiat. Deci vărsând multe lacrimi, fraţii îl aşezară în peştera în care cuviosul părinte culesese vreme de 42 mierea pustniciei.

+ * + * +

Viaţa sa poate fi aflată în

sau

http://www.vietile-sfintilor.ro/vieti/februarie/02-01-cv_vendemian.html (clic aici)

+ * + * +

Icoană sinaxar pentru 30 ianuarie – 1 februarie din veacul al XIV-lea, aflată la Oxford, Anglia

(Sursă: http://www.ruicon.ru/)

Anunțuri
Published in: on 1 Februarie, 2012 at 07:40  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2012/02/01/sfantul-cuvios-vendemian-turcia-1-februarie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: