Sfântul şi Dreptul Simeon (3 februarie)

În vremea împăratului Egiptului Ptolemeu Filadelfus, sfântul Simeon fu ales să fie unul dintre cei 70 cărora li se încredinţă traducerea Bibliei (Vechiului Testament) din limba ebraică în cea grecească (alcătuirea Septuagintei). Simeon lucra cu râvnă, însă când ajunse la locul în care prorocul Isaia zice „Iată Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu” (Isaia 7, 14), se nedumerit şi a luă un cuţitaş pentru a răzui cuvântul Fecioara şi să îl înlocuiască cu tânăra, ca să-l traducă astfel în limba grecească. Însă îngerul lui Dumnezeu îl împiedică să facă aceasta, spunându-i că aceasta este prorocie adevărată; şi că el, Simeon, după voia lui Dumnezeu, nu va putea muri până când nu o va vedea cu ochii săi pe Cel născut din Fecioară. Dreptul Simeon se bucură şi Îi mulţumi lui Dumnezeu pentru că l-a învrednicit cu o asemenea cinste.

Când Pruncul Iisus fu adus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria, Duhul lui Dumnezeu îi porunci lui Simeon, care avea peste 300 de ani, să meargă la Templu în întîmpinarea Pruncului.

El Îl recunoscu pe Prunc şi pe Maica Sa, după lumina negrăită care le înconjura capetele. Bătrânul Simeon Îl luă cu bucurie pe Pruncul Iisus în braţele sale şi se rugă lui Dumnezeu:

– Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvânul Tău, în pace! Că ochii mei văzură mântuirea Ta (Luca 2, 29-30).

Sfântul Simeon este socotit ocrotitorul copiilor, însă s-au păstrat multe alte minuni săvârşite de acesta de-a lungul vremii, fapt care a făcut să îi sporească cinstirea.

+ * + * +

(Sursă: http://www.ruicon.ru/)

Înfrumuseţatu-te-ai şi decât Moise mai luminat te-ai făcut, în braţe primind pe Cel cu frumuseţe împodobit, bătrânule Simeon, Care pentru noi, precum suntem noi, Prunc S-a făcut. (Din Canonul Sfântului Simeon ce se citeşte la Utrenie)

Racla ta izvorăşte credincioşilor tămăduiri şi fericită este pomenirea ta, strălucind mai mult decât soarele şi sufletele tuturor luminând, întunericul duhovnicesc risipind, slujitorule al tainelor, preasfinţite. (Din Canonul Sfântului Simeon ce se citeşte la Utrenie)

+ * + * +

Sfinţii Simeon şi Ana

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s1889/s1889004.jpg)

Luminează cu strălucire duhovnicească, întocmai ca soarele şi luna, partea cea de sub soare, înţeleapta Ana, proorociţa şi bătrânul Simeon măritul. Pentru care izbăveşte-ne pe noi, Iubitorule de oameni, Doamne, de întunericul păcatelor. (Din Canonul Sfântului Simeon ce se citeşte la Utrenie)

+ * + * +

(Sursă: http://www.ruicon.ru/)

(Sursă: http://www.ruicon.ru/)

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s1889/s1889003.jpg)

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s1889/s1889005.jpg)

(Sursă: http://www.ruicon.ru/)

Published in: on 2 februarie, 2012 at 23:37  Comments (3)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2012/02/02/sfantul-si-dreptul-simeon-3-februarie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 comentariiLasă un comentariu

  1. Reblogged this on În Tăcere.

  2. […] Matia s-a născut în Betleem, în tribul lui Iuda și a cercetat Cărțile Legii cu sfântul și dreptul Simeon (clic aici, pomenit la 3 […]

  3. […] Matia s-a născut în Betleem, în tribul lui Iuda și a cercetat Cărțile Legii cu sfântul și dreptul Simeon (clic aici, pomenit la 3 […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: