Sfântul Prooroc Maleahi (3 ianuarie)

Sf Prooroc Maleahi 1

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s1348/s1348001.jpg)

După rânduiala vremii, sfântul Maleahi, al cărui nume se tâlcuiește „înger”, a fost ultimul prooroc al Vechiului Testament. S-a născut după întoarcerea poporului evreu din robia babilonică din anul 538 înainte de Hristos.

Era neînchipuit de frumos la chip. Se spune că oamenii îl socoteau înger din pricina frumuseții sale celei neobișnuite, a curăției sale sufletești și pentru faptul că grăia adesea față către față cu un înger al Domnului. Când se petrecea aceasta, ceilalți auzeau glasul îngerului, însă fața lui nu o puteau vedea.

Tânărul Maleahi proorocea ce îi grăia îngerul. El striga împotriva lui Israel celui nemulțumitor și împotriva preoților celor nelegiuiți.

Cu 500 de ani înainte, sfântul Maleahi a proorocit venirea sfântului Ioan Botezatorul: „Iată, Eu trimit pe îngerul Meu și va găti calea înaintea feței Mele” (Maleahi 3, 1).

Însă mai cu seamă el este proorocul zilei Înfricoșatei Judecăți.

A trecut la Domnul încă din tinerețe. După dânsul nu au mai fost prooroci în Israel până la Sfântul Ioan Botezătorul.

+ * + * +

Sf Prooroc Maleahi 1.1

Sosit-a praznicul sclipitor de lumină dumnezeiască și cinstit al proorocului Maleahi, luminând cu străluciri proorocești pe cei ce cu credință s-au adunat și cântă, izvorând tuturor sufletelor tămăduiri și luminând vesel pe cei însuflețiți de Dumnezeu.

Păzește, Mult-milostive Doamne, cu dreapta Ta cea tare și începătoare de viață Biserica Ta, pentru rugăciunile robului Tău, a celui ce ne-a spus nouă mai înainte întruparea Ta, prin care a răsărit mântuire și izbăvire credincioșilor.

Primește, Îndurate, pe lăudatul prooroc Maleahi, care se roagă pentru cei ce Te laudă cu evlavie și strigă: bine ești cuvântat Doamne Dumnezeule, în veci. (din Canonul Sfântului ce se citește la Utrenie)

 + * + * +

Viața sa pe scurt poate fi aflată în

Vietile Sfintilor ianuarie 1

+ * + * +

Sf Prooroc Maleahi 12.1

Miniatură din veacul al XV-lea

(Sursă: http://www.ruicon.ru/)

Sf Prooroc Maleahi 3.1

(Sursă: http://pravicon.com/images/sv/s1348/s1348006.jpg)

Sf Prooroc Maleahi 11.1

Frescă din veacul al XVI-lea, Mănăstirea Dionisiu, Sfântul Munte Athos

(Sursă: http://www.ruicon.ru/

Sf Prooroc Maleahi 7.1

Frescă din veacul al XVII-lea, Biserica Sfinților Apostoli, Kosovo, Serbia

(Sursă: http://www.ruicon.ru/)

Published in: on 2 ianuarie, 2013 at 20:11  Comments (2)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2013/01/02/sfantul-prooroc-maleahi-3-ianuarie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Doamne ajuta si multi ani in Hristos sa aveti!
    Ma bucur mult ca ati revenit! Chiar mi-am facut griji fata de dumneavoastra, nu stiam ce s-a intamplat…

    Pe 31 decembrie a fost praznuit si Sfantul Simeon de Verhotur, un sfant drag mie si care l-a ajutat in chip minunat pe un prieten de-al meu ce s-a uns cu untdelemn sfintit de la candelele din fata raclei sale.

    Bine ati revenit! Domnul sa binecuvinteze munca dumneavoastra!

    • Doamne ajută!
      Mulțumim din adâncul sufletului pentru căldura cu care ne scrieți. Îi mulțumim lui Dumnezeu și Sfinților Lui pentru fiecare zi în care ne învrednicește să punem pe blog câte un strop din slava Bisericii de zi cu zi, de care adesea ne lipsim, împresurați de griji și tulburări.
      Și noi avem avem evlavie la Sfântul Simeon și așteptăm de multă vreme să vină clipa în care îl vom așeza și noi aici. Ne umple inima minunea săvârșită de sfântul cu cineva apropiat dumneavoastră!
      Dumnezeu să vă răsplătească dragostea și căldura și să vă învrednicească de toată bunătatea!
      Calde și adânci doriri de mântuire,
      Echipa Sfinți și icoane


Lasă un comentariu