Sfântul Nou Mucenic Onufrie, călugărul din Gabrovo, Bulgaria (4 ianuarie)

Sf Mc Onufrie din Gabrovo 1.1

(Sursă: http://picasaweb.google.com/lh/photo/jP1Vu2g8IZD-bpAgNgcR7A)

Acesta s-a născut în Gabrovo din părinți binecredincioși, tatăl său mai târziu a îmbrăcat haina monahală cu numele Daniil. La botez primi numele Matei.

În preajma vârstei de 9 ani, fiind mustrat și pedepsit de părinți pentru o greșeală oarecare, spuse în prezența unor musulmani că se va face musulman. Cu multă osteneală, părinții reușiră să-l înduplece să părăsească acest gând.

Când crescu, plecă din Gabrovo să îmbrace haina monahală la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos, unde primi numele Manase, fiind hirotonit diacon.

În Sfântul Munte, spori duhovnicește prin ascultare, rugăciune plină de umilință, post și citire din scrierile sfinte. Însă în inima sa stăruia mustrarea că amenințase că se va face musulman. Pentru aceea, merse la Schitul Sfântului Ioan Botezătorul unde îi ceru starețului Nichifor să-l ajute să se pregătească pentru mucenicie.

Bătrânul Nichifor, duhovnic încercat, care-i pregătise pentru mucenicie și pe sfinții noi mucenici Eftimie, Ignatie și Acachie, îl primi dându-i o chilie unde se sălășlui în taină.

Sub îndrumarea bătrânului, Manase petrecu în posturi aspre, adesea gustând cu măsură doar pâine și apă, iar sâmbăta și duminica mânca hrană săracă. Săvârșea 3000 de metanii pe zi și nenumărate rugăciuni cu șiragul de metanii. După patru luni, simțindu-se gata pentru chinuire, după ce primi schima cea mare cu numele Onufrie, primi bincuvântarea bătrânului să meargă pentru a mărturisi dreapta credință.

Onufrie merse în insula Chios unde petrecu o săptămână în post și rugăciune. În Joia Mare făcu ultimele pregătiri, își rase barba și capul, fu uns cu ulei din candela de la o biserică unde se rugă toată noaptea. A doua zi, primi Sfânta Împărtășanie, apoi se îmbrăcă în haine musulmane și porni spre orașul Chios. Pe drum își cumpără niște papuci roșii și se opri la biserica Sfintei Matrona care, împreună cu alți sfinți, este ocrotitoarea Chiosului.

După aceasta, merse la un spital unde împărți milostenie, apoi se opri la Biserica Preacuratei Maici a Domnului Keharitomeni unde se săvârși un paraclis pentru el.

Când intră în dinvanul de judecată, fiind întrebat de cadiu ce plângere îl aduce acolo, acesta răspunse:

– Acum cincisprezece ani, într-un loc ca acesta mi s-a făcut o rană și de atunci, deși am umblat prin multe locuri, nu mi-am putut tămădui rana. Iată de ce m-am întors aici să mă tămăduiesc.

Fiind întrebat de cadiu de ce rană vorbește, Onufrie spuse:

– Iată care e rana mea. Pe când eram tânăr, din neștiință, m-am lepădat de credința creștin-ortodoxă și am mărturisit-o pe a voastră, dar nu am ținut-o niciodată și am trăit mereu ca un creștin, fiind între creștini. Însă când am crescut, am început să pricep răul făcut prin lepădarea credinței mele și am socotit aceasta ca pe o rană de moarte a sufletului meu. Am călătorit prin multe locuri ca să mă tămăduiesc prin pocăință, ca să fiu iertat de păcat. Dar cugetul meu nu a aflat nicicând odihnă, având mereu înainte preamarele păcat săvârșit de mine când m-am lepădat de adevărata mea credință și am mărturisit credința voastră mincinoasă. Deci acum, cu cuget deplin și înaintea voastră a tuturor mărturisesc că sunt creștin și lepăd credința voastră.

Apoi își scoase turbanul verde de musulman și-l aruncă pe podea.

Toți cei de față rămaseră fără grai.

Cadiul, cuprins de mânie, strigă:

– Omul acesta nu mai trebuie să trăiască.

Iar Onufrie fu aruncat în închisoare și supus la felurite cazne. Văzându-i neclintirea, chinuitorii îl osândiră la moarte.

La 4 ianuarie 1818, fiind dus la locul de osândă, Onufrie fu lovit de trei ori cu sabia peste gât și astfel i se tăie capul, primind cununa înmiresmată a muceniciei din mâinile Domnului Celui ce dă cunună deopotrivă celor ce Îl iubesc fără abatere, dar și celor ce se pocăiesc cu osârdie.

+ * + * +

Viața sa poate fi aflată în

Marturisitori ai lui Hristos

+ * + * +

Sf Mc Onufrie din Gabrovo 1.2

Mucenicul Tău, Doamne, Onufrie, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a luat de la Tine, Dumnezeul nostru, că având puterea Ta, pe chinuitori a învins, zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. (Condacul Sfântului)

Reclame
Published in: on 4 ianuarie, 2013 at 00:05  Comments (4)  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2013/01/04/sfantul-noumucenic-onufrie-calugarul-din-gabrovo-bulgaria-4-ianuarie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 comentariiLasă un comentariu

 1. FF BINE CA SE MAI PUN SHI ASTFEL DE SFINTZI , CARE NU APAR IN CALENDAR
  TOCMAI ASTAZI , 4 .01,LE-AM DESCOPERIT SI CITIT , CU MULT DRAG SHI MARE APENTZIE .
  LA MULTZI ANI 2013, SF ONOFRIE SA NE AJUTE LA TOTZI\TOATE
  RODICA-STEFANIA , REGGIO EMILIA , ITALIA

  • Vă mulțumim din suflet pentru căldura cuvintelor dumneavoastră.
   Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne învrednicește să punem aici, fie și puțin, din ospățul bogat pe care Dumnezeu prin Biserică ni-l pune înainte zi de zi.
   Dumnezeu să vă răsplătească dragostea de a ne scrie și să vă dăruiască toată bunătatea!
   Adânci și calde doriri de mântuire,
   Echipa Sfinți și icoane

 2. Va rog sa postati Acatistul Sf Onufrie din Gabrovo. Va multumesc ! Doamne ajuta !

  • Din păcate nu ne aflăm în posesia lui și atât cât am cercetat noi, nu am aflat a exista acest acatist. De-l vom afla, îl vom așeza aici.
   Adânci doriri de mântuire,
   Echipa Sfinți și icoane


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: