Icoana Maicii Domnului a Acatistului (12 ianuarie)

Z

(Sursă: http://pravicon.com/images/icons/13/13131.jpg)

Începutul zugrăvirii acestei icoane a fost acoperită de negura vremii, căci din vechime rugătorii au simțit nevoia să-și împletească evlavia lor pentru Maica Domnului cu rostirea Acatistului Buneivestiri, cel mai vechi acatist al creștinătății. Iar roada netăgăduită a acestei împletiri de taină a fost și zugrăvirea de icoane care să înfățișeze conținutul acatistului.

Acatistul Buneivestiri este legat de minunea eliberării Constantinopolului de atactul perșilor și avarilor de la 7 august 626. În timp ce împăratul Heraclie era atunci cu armata sa departe în Orient, patriarhul Serghie făcu procesiuni pe zidurile capitalei cu relicvele Crucii, cu icoana „nefăcută de mână” a Mântuitorului Hristos și veșmânt al Maicii Domnului, încurajând poporul a lupta și săvârșind rugăciuni stăruitoare către Preacurata Maică a Domnului. În semn de mulţumire, întreg poporul capitalei îşi petrecu noaptea victoriei fără a se aşeza (akáthistos), cântând un imn în biserica Fecioarei de la Vlaherne.

Acatistul Buneivestiri  (text, clic aici)

+ * + * +

(Sursă: http://vgostyahukudesnitsi.blogspot.ro/)

Icoana Maicii Domnului a Acatistului 4.1

(Sursă: http://pravicon.com/images/icons/0/27.jpg)

Z

(Sursă: http://pravicon.com/download/i13132)

+ * + * +

Icoana Maicii Domnului a Acatistului de pe Tabor

Icoana Maicii Domnului a Acatistului 13.1 Tabor

Despre aceasta se spune că un creștin a cumpărat de la Mănăstirea Iviron din Sfântul Munte Athos o copie a icoanei Maicii Domnului vrând să o ducă în Israel. Îmbolnăvindu-se, el puse copia într-o sticlă, alături de lumânări, tămâie și o scrisoare și i-a dat drumul pe mare. După 3 luni și jumătate de călătorie, sticla a fost găsită de un arab din Nazareth care a dus-o la Mitropolie. De acolo, icoana fu trimisă pe Muntele Tabor, unde începu a face minuni

Prima minune a fost înfăptuită unei fetițe de 14 ani, oarbă din naștere, al cărei tată, închinător la Locurile Sfinte, a luat ulei din candela icoanei și i-a adus fetei acasă. A treia zi după ungere, fata și-a recăpătat vederea.

Mulțimea minunilor săvârșite de această icoană este adeverită de mulțimea semnelor de recunoștință lăsate la aceasta de credincioșii care au primit ajutor sau tămăduire.

+ * + * +

Icoana Maicii Domnului a Acatistului 12.1 detaliu

Icoană a Acatistului din veacul al XVIII-lea, detaliu

(Sursă: http://lib.pstgu.ru/icons/images/stories/base/orig/00000005.jpg)

Published in: on 11 ianuarie, 2013 at 22:31  Comments (3)  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2013/01/11/icoana-maicii-domnului-a-acatistului-12-ianuarie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 comentariiLasă un comentariu

  1. […] Sursă: Sfinţi şi Icoane […]

  2. Dincolo de diferitele versiuni (a Rugului Aprins etc), Icoana Acatist a Maicii Domnului (cea cu care a facut procesiune Patriarhul Serghie) se afla intr-un paraclis al Manastirii Dionisiu din Sfantul Munte Athos. Dupa traditie a fost pictata de Sfantul Apostol Luca.

  3. […] Icoana Maicii Domnului a Acatistului (12 ianuarie) […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: