Icoana Maicii Domnului Lenkovskaia sau Izbăvitoarea de înec (20 decembrie)

Icoana Maicii Domnului Izbavitoarea de inec 1(Sursă: http://pravicon.com/)

În satul Lenkovo, aflat în apropiere de Novgorod, Rusia, se afla odinioară o biserică având hramul Soborul Maicii Domnului, ce a dat și numele locului „Bogorodicini” adică „al Maicii Domnului”.

Din pricina invaziei polone din veacul al XVII-lea, atât satul, cât și biserica fură în întregime distruse. Astfel, se ridică pe acel loc o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail. Se spune că icoana Maicii Domnului adusă în noua biserică fusese mai înainte în biserica cea veche.

Pe valea râului Desno, lângă dealul pe care se va ridica mai apoi biserica, era un curent de apă foarte primejdios, astfel că în partea aceea a râului chiar și cei mai iscusiți înotători cu anevoie reușeau să treacă. Adesea, vasele încărcate cu cereale dimpreună cu oamenii se scufundau în apele acelea învolburate. În acest acel loc deosebit de primejdios, pe malul râului fu aflată în chip minunat această icoană a Maicii Domnului. Creștinii evlavioși o așezară cu fața către partea râului cea plină de primejdii.

Cu timpul, ridicară acolo o biserică închinată Maicii Domnului, unde cei ce călătoreau pe râul Desno se opreau pentru a se închina dinaintea icoanei Maicii Domnului, apoi unii dintre ei se încumetau să treacă prin partea învolburată a râului, iar ceilalți mergeau pe jos de-a lungul malului.

Din clipa aflării icoanei Maicii Domnului, oamenii văzură că pagubele deveniră tot mai rare până când dispărură cu desăvârșire.

Icoana Maicii Domnului era cinstită cu multă evlavie de locuitorii satului, cu deosebire de aceia care erau nevoiți să înfrunte vâltoarea apelor.

Vestea minunilor săvârșite de icoana Maicii Domnului se răspândi în întreaga Rusie, mai ales în orașele cu porturi, fiind socotită ocrotitoare a marinarilor și a călătorilor pe ape.

În veacul al XVIII-lea, icoana fu mutată în mănăstirea Schimbării la Față unde rămase până la revoluția rusă din 1917. De atunci, nu se mai știe ce s-a întâmplat cu icoana.

Cinstirea icoanei se săvârșește o singură dată în an, pe 20 decembrie.

+ * + * +

Icoana Maicii Domnului Izbavitoarea de inec 1.1

Nu este, Fecioară, nu este să alerge cineva la acoperământul tău și să nu dobândească multele tale mile, pentru aceea și eu te rog să dobândesc apărarea ta. (Din Canonul aghiorit al Maicii Domnului de marți seara, glasul al 6-lea)

Published in: on 20 decembrie, 2013 at 11:48  Lasă un comentariu  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2013/12/20/icoana-maicii-domnului-lenkovskaia-sau-izbavitoarea-de-inec-20-decembrie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: