Icoana Maicii Domnului Potoleşte întristările noastre (25 ianuarie, 25 septembrie şi 9 octombrie)

(Sursă: http://ocafs.oca.org/FeastSaintsViewer.asp?SID=4&ID=1&FSID=102918)

Din darul lui Dumnezeu, această icoană a Maicii Domnului aflată la Moscova a săvârşit multe minuni în a doua parte a veacului al XVIII-lea, mai ales în vremea molimei din 1771. Icoana a fost adusă la Moscova de cazaci în anul 1640 în vremea ţarului Mihail (1613-1645) şi aşezată în biserica Sfântului Nicolae din cartierul Pupişevo al Moscovei.

La un moment dat, după un incendiu sau refacerea bisericii, icoana fu pusă cu neatenţie în clopotniţă. Totuşi, Maica Domnului a renăscut evlavia pentru icoană prin mulţime de minuni ce se săvârşeau.

Ziua de prăznuire s-a pus la 25 ianuarie în anul 1760 pentru a pomeni vindecarea unei femei care avu o vedenie în care i se arătă icoana căreia i se arătă icoana şi auzi o voce îndemnând-o să meargă la biserica sfântului Nicolae unde o va afla

– Roagă-te înaintea ei şi vei primi vindecare.

 Aceasta făcu întocmai, merse la Moscova şi aflând icoana strigă:

– Iat-o!

După săvârşirea Sfântului Maslu în ziua de 25 ianuarie, femeia care nu putea mişca mâinile şi picioarele acum ieşea din biserică pe picioarele ei.

Icoana fu aşezată la loc de mare cinste, iar mai târziu de ridică un paraclis în cintea ei. Slujba şi acatistul în cinstea icoanei datează din acea perioadă. Copii ale icoanei se află în multe biserici din Moscova şi din alte oraşe.

Icoana se prăznuieşte în zilele de 25 ianuarie,  25 septembrie şi 9 octombrie.

Ca pe o stea de la Dumnezeu purcezătoare ne-ai arătat cinstită icoana ta, Stăpână a lumii, spre care căutând şi cu inima credincioasă rugându-ne Ţie Născătoare de Dumnezeu, grăim: Tu ne eşti scut nebiruit şi zid nestrăpuns nouă, celor ce strigăm Ţie: Aliluia! (din Acatistul Maicii Domnului Potoleşte întristările noastre)

Acatistul Maicii Domnului Potoleşte întristările noastre

 

(Pravicon: http://pravicon.com/images/icon/0341/0341003.jpg)

 

(Sursă: http://pravicon.com/images/icon/0341/0341030.jpg)

 

(Sursă: http://www.cirota.ru/forum/images/111/111503.jpeg)

Published in: on 20 ianuarie, 2011 at 23:46  Comments (1)  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2011/01/20/icoana-maicii-domnului-potoleste-intristarile-noastre-25-ianuarie-25-septembrie-si-9-octombrie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu


Lasă un comentariu