Sfântul Cuvios Ilirie, pustnic din Muntele Mirsinon, Latros, Turcia (3 aprilie)

Chip al scriitorului de odinioara Sf Nicodim Aghioritul3

Despre acest cuvios părinte știm numai că a fost pustnic făcător de minuni. Locul său de nevoință se afla în preajma Mănăstirii Maicii Domnului Mirsinon ridicată de sfântul cuvios Acachie (pomenit în ziua de 3 ianuarie) în veacul al IX-lea în Muntele Latros. Astfel, numele de Muntele Mirsinon, așa cum s-a păstrat în sinaxarul Bisericii noastre, este de fapt locul unde se afla mănăstirea cu acest nume în Muntele Latros.

Putem numai să reconstituim istoria Muntelui Latros în care s-a împletit și viața acestui smerit pustnic.

Cei dintâi monahi iubitori ai liniștii vieții pustnicești s-au așezat în Muntele Latros în veacul al VI-lea. În veacul următor, din pricina invaziei agarenilor, veniră aici ca la 300 de călugări din Sinai și Rait care ridicară un număr însemnat de schituri și mănăstiri. Pentru această înflorire duhovnicească, muntele era numit „Sfântul Munte Efes”, căci până astăzi s-au păstrat nu mai puțin de 24 de biserici în toate stilurile arhitecturale posibile și numeroase chilii săpate în stâncă.

În veacul al XIII-lea, în Latros se aflau 11 mănăstiri între care Mănăstirea Maicii Domnului Mirsinon. În același veac însă toate mănăstirile ținutului erau deja distruse sau grav afectate de hoardele barbare (turci). Mai târziu, turcii le vor distruge, iară viețuirea monahală pe acest munte va înceta defintiv.

+ * + * +

Sfântul Cuvios Ilirie, pustnic din Muntele Mirsinon, Latros

Sfântul Cuvios Ilirie, pustnic din Muntele Mirsinon, Latros, Turcia 1.1(Sursă: http://images.oca.org/)

+ * + * +

Muntele Latros, în planul îndepărtat

Muntele Latros 1(Sursă: http://drevo-info.ru/)

Published in: on 3 aprilie, 2015 at 11:15  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://sfintisiicoane.wordpress.com/2015/04/03/sfantul-cuvios-ilirie-pustnic-din-muntele-mirsinon-latros-turcia-3-aprilie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un comentariu